Странице

четвртак, 01. новембар 2012.

Dendrobium phalaenopsis hibrid


     Moj Dendrobium phalaenopsis je kupljen oktobra 2009. Sledece godine je porasla jedna pseudobulba, a 2011 i druga. 2010 je pustio dve cvetne stapke, ali otvorila su se samo dva cvetica i odmah su svi otpali. Kasnije sam nasao da to moze da bude uzrok vise faktora. Nije bilo promaje ili naglog pada temperature, jer je svaki Phalaenopsis nastavio da cveta bez problema. Jedan od uzroka moze da bude slaba svetlost, a drugi je nedovoljno prihranjivanje biljke. Sada ima direktnu popodnevnu suncevu svetlost na zapadnom prozoru, kao i malo vise prihrane nego tada, i uspeo je da cveta. Mada, cvetovi se malo sporije otvaraju nego sto bi trebalo, jer se po pravilu svi otvore za 2-3 dana. 

Dendrobium phalaenopsis - oktobar 2009. - tad je kupljen

     Drugi problem: prosle godine je presadjen, i nije imao korenje uopste (mnogo sitan supstrat, visak vlage) ali je novi izdanak pustio nesto korenja. Ovog leta je bio napolje sa jos nekim mojim orhidejama (CattleyaOncidium, drugi Dendrobium) gde je imao direktno suncevo svetlo prepodne do oko 11 h. Prvo je krenuo da raste jedan izdanak, pa se osusio, pa su onda krenula jos dva, pa su se i oni osusili. Tako da je ovo cvetanje iz starih pseudobulba. Za susenje ovih izdanka moze da bude razlog ili da su ostali mokri neko vece, ili sto je malo dublje zasadjen u supstrat, a trebalo bi da bude zasadjen bas na nivou supstrata ili cak malo iznad njega.


Dendrobium phalaenopsis - 3.9.2012. - krenule cvetne stapke


Dendrobium phalaenopsis - 18.9.2012.


     Po pravilu se presadjuje kad krene da raste koren iz novog izdanka, mada najverovatnije cu da ga presadim odmah posle cvetanja jer su se pojavile alge na unutrasnju stranu saksije, pa ne mogu da vidim da li je sve ok. Nekima se desavalo da ne pusti novi izdanak i po 3-4 godine, ali redovno cveta. Ipak, ocekujem dobar rast sledece godine - vodicu vise racuna. Trenutno ima tri cvetne stapke, od kojih su dve ranije krenule i sad su se cvetovi otvorili, a na trecoj cvetnoj stapki su jos pupoljci. Ova orhideja je u prirodi pretezno litofita, tako da je bolje posaditi u krupan supstrat koji ce se brzo susiti, i samim tim je cesce zalivati. Veoma lako trune koren u sitniji supstrat jer je lakse prezaliti je.


Dendrobium phalaenopsis - 8.10.2012. - otvorio se prvi cvet

Dendrobium phalaenopsis - 14.10.2012.

     Dendrobium bigibum var.compactum (neki njegov hibrid) mi je posadjen u krupnu borovu koru, i odlicno napreduje. Ima cvetnu stapku, cvetace uskoro, a koren je bas narastao ove sezone. Inace, hibridi koje mozemo naci kod nas poticu od orhideje Dendrobium bigibum. Sto se tice razlika, postoje Dendrobium bigibum (koji ima tamniju sredinu cveta), zatim Dendrobium bigibum var. phalaenopsis sa svetlijom sredinom cveta, i Dendrobium bigibum var. compactum koji ima krace pseudobulbe i sitnije cvetove. Postoji puo nesuglasina oko ovog pitanja. Neko smatra da su to dve vrste, a neko da su samo varijacija jedne (Dendrobium bigibum). Tako da bi ovaj moj trebalo da bude Dendrobium bigibum ali spada u Dendrobium phalaenopsis tip, pa neka tako i ostane.


Dendrobium phalaenopsis - 15.10.2012.Dendrobium phalaenopsis - 15.10.2012.

Нема коментара:

Постави коментар