Странице

четвртак, 1. новембар 2012.

Colmanara (Odontocidium) Black Cat


     Colmanara Black Cat spada u hibride nastale ukrstanjem vise od jedne vrste orhideja, takozvane "Intergeneric hybrids". Vrste koje su ukrstene da bi se dobili ovi hibridi su Miltonia, Odontoglossum, i Oncidium. Ova orhideja ne postoji u prirodi. Postoji jos grupa hibrida izmedju ovih i drugih vrsta kao sto su Brassidium ( Brassia x Oncidium ), Odontocidium ( Odontoglossum x Oncidium ), Burrageara (Cochlioda x Miltonia x Odontoglossum x Oncidium), Odontonia (Miltonia x Odontoglossum) i drugi, ali o njima drugom prilikom.

Colmanara Black Cat

     Colmanara spada u orhideje simpodijalnog rasta, sto znaci da posle cvetanja raste novi izdanak koji kad poraste cveta i tako u krug. Colmanara ima pseudobulbe koje cuvaju vodu i hranljive materije i koje biljka koristi po potrebi, pre svega kad je susa. "Napete" pseudobulbe ukazuju na zdravu i dobro odnegovau biljku. Ovo je jedna od veoma lakih orhideja za gajenje u kuci. Odlicno raste uz jacinu svetlosti i supstrat kao za Phalaenopsis, mada moze da podnese jace svetlo.


Slika kada je kupljena, prolece 2009

     Moju orhideju Colmanara Black Cat sam kupio u prolece 2009 godine, i od tada je cvetala cetiri puta. Pred kraj cvetanja iz dna pseudobulbe krece novi izdanak, i prodje oko 10 meseci dok se ne otvore novi cvetovi. Ovaj period zavisi od vrste koju gajimo, kao i od uslova u kojima raste - da li su zadovoljavajuci ili ne.

Prvo cvetanje kod mene, zima 2009/10

     Interesantno je da biljka zahteva mogo vise vode kad je u cvetu nego kad ne cveta. Ovo se kod drugih vrsta manje primecuje. Sto se nege tice, moze u potpunosti isto da se neguje kao Phalaenopsis.

Cvetanje septembar 2012

Нема коментара:

Постави коментар